30 Απριλίου, 2025
Περιβάλλον

Τι φέρνουν οι απώλειες νερού στην Αττική για τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ

Η λειψυδρία αναδεικνύεται σε μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα, με την Αττική να αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ένταση του προβλήματος. Το ζήτημα της επάρκειας των υδάτινων πόρων, οι προοπτικές ενίσχυσης των υποδομών και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των τιμολογίων ύδρευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη διάρκεια του πάνελ με τίτλο «Water Infrastructure: Resilience and Innovation», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που φιλοξενείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στο φετινό επίπεδο βροχοπτώσεων, κάνοντάς το λόγο για μια μέτρια χρονιά. Όπως διευκρίνισε, «δεν ήταν τόσο κακή όσο η περσινή, όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τα υδρολογικά ελλείμματα των προηγούμενων ετών». Ο ίδιος υπογράμμισε την έλλειψη πλήρους εικόνας για τα αποθέματα νερού της χώρας, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και τα υπόγεια ύδατα, τα οποία είναι δύσκολο να καταγραφούν με ακρίβεια.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, επεσήμανε ότι υφίστανται λύσεις, οι οποίες ωστόσο διαφέρουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι έχουν διατεθεί 80 εκατομμύρια ευρώ στους τοπικούς παρόχους ύδρευσης για την υλοποίηση πρόσθετων έργων που θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών σε νερό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα κονδύλια αυτά δεν έχουν ακόμη φτάσει στους παρόχους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις που, αν και δεν επιλύουν άμεσα τα προβλήματα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την οριστική τους αντιμετώπιση.

Ο κ. Βαρελίδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξορθολογισμού του τομέα της ύδρευσης. Όπως διευκρίνισε, «δίνονται κίνητρα στις ΔΕΥΑ να συγχωνευτούν, ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή». Η εφαρμογή του νομοσχεδίου τοποθετείται χρονικά εντός του 2025, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης.

Σε ερώτηση για τα έργα στην Αττική, διευκρίνισε ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων διαθέτει ένα σημαντικό αποθεματικό, ύψους 260 έως 270 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί σταδιακά για την υλοποίηση δράσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως ο δανεισμός και τα δημόσια κονδύλια.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ύδρευσης, σημείωσε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ θα εξεταστούν από την αρμόδια εποπτική αρχή, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση. Η σχετική ετυμηγορία αναμένεται μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, όπως ανέφερε, επίκειται.

Από την πλευρά της, η κα Αντιγόνη Συνοδινού, Γενική Διευθύντρια Μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέροντας ότι η ανομβρία έχει προκαλέσει απώλεια 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε σύγκριση με το 2022. Τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων σε τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των ταμιευτήρων, τη μείωση των υδάτινων απωλειών και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ορθή χρήση του νερού. «Δεν λέω ότι αύριο θα διψάσουμε, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, επίσης, ότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει ενεργοποιηθεί ο ταμιευτήρας στην Υλίκη, ενώ την παρούσα περίοδο εξετάζεται η δυνατότητα γεωτρήσεων χωρίς να επηρεαστεί η άρδευση. Στα σενάρια που βρίσκονται υπό αξιολόγηση περιλαμβάνεται η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πρωτεύουσας για αρκετά χρόνια. Στο τραπέζι έχουν τεθεί επίσης η αφαλάτωση, καθώς και η πιθανότητα μεταφοράς νερού με πλοία από τις εκβολές του Αχελώου.

Η εμπειρία της ΕΝΟΙΑ στην αραβική χερσόνησο

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της ENOIA, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτήσει, μέσω των έργων που έχει αναλάβει η ΕΝΟΙΑ στις χώρες της αραβικής χερσονήσου. «Έχουμε σχεδιάσει όλο το δίκτυο πόσιμου νερού στο Ντουμπάι […]. Έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό ποσοστό στις απώλειες, οι οποίες ανέρχονται μόλις στο 6%» εξήγησε, προτού προσθέσει ότι «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε θεσμικούς φορείς και εταιρείες, καθώς και για να φέρουμε νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα».

Όπως υποστήριξε, για παράδειγμα, έχουμε τεχνογνωσία για να δημιουργήσουμε μονάδες αφαλάτωσης με χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, αλλά και να συνδυάσουμε την ενέργεια με την παραγωγή νερού. «Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απωλειών […] Έχουν εφαρμοστεί και στην Ευρώπη από άλλες εταιρείες […] Είμαστε ανοιχτοί, βλέπουμε όλες τις εξελίξεις στην αγορά» κατέληξε.