Ο Keith Wilson, όταν διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον, είχε πολλές ανησυχίες για το μέλλον του. Σκέψεις όπως «Η ενεργός ζωή μου έχει τελειώσει. Ο κίνδυνος να πεθάνω από COVID είναι υψηλός. Πιθανόν να καταλήξω σε αναπηρικό καροτσάκι ή να περπατάω σαν ζόμπι» περνούσαν από το μυαλό του. Ωστόσο, παρακολούθησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο από την ερευνητική ομάδα της Parkinson’s UK, όπου έμαθε ότι η έλλειψη ντοπαμίνης ήταν η αιτία για την κατάστασή του. Γρήγορα ανακάλυψε ότι μία αδρεναλινική ώθηση τον έκανε να αισθάνεται καλύτερα, αφού η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη είναι χημικά παρόμοιες και η αδρεναλίνη μπορεί προσωρινά να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό.
Στο τέλος του lockdown λόγω COVID-19, ο Wilson σχεδίασε ένα ταξίδι με τη σύζυγό του και τους δύο 14χρονους βαφτιστές του. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας, είχε την ευκαιρία να ανέβει σε roller coasters 37 φορές μαζί με τα αγόρια και αισθάνθηκε ότι η κατάσταση του είχε προσωρινά βελτιωθεί. «Ήμουν πιο ομιλητικός, γεμάτος ενέργεια και κοινωνικός», ανέφερε ο ίδιος.
Η σύζυγός του παρατήρησε ότι ορισμένα από τα roller coasters ήταν εικονικά και πρότεινε να βρουν έναν τρόπο να αναπαράγουν αυτές τις εμπειρίες στο σπίτι. Μετά από αυτή την παρατήρηση, αγόρασαν δύο συσκευές εικονικής πραγματικότητας (VR) και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
«Η χρήση της VR έχει αποκαταστήσει την αίσθηση της ισορροπίας μου και μου έχει δώσει πολύ περισσότερη ενέργεια. Ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που δεν χρησιμοποιούνται συχνά και αυτό βοηθά στην αποζημίωση της απώλειας ντοπαμίνης», είπε ο Wilson.
Η εμπειρία του ταυτίζεται με έρευνες που δείχνουν ότι δραστηριότητες που διεγείρουν τη ντοπαμίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson, μια έννοια που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών.
Η νόσος του Parkinson συχνά θεωρείται μια κατάσταση εκτός προσωπικού ελέγχου, αλλά η πορεία του Wilson αμφισβητεί αυτή την αντίληψη.
«Νομίζω ότι η προσέγγισή του είναι εξαιρετική», είπε η Δρ. Sulagna Misra, ιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής. Επισήμανε ότι η ενσωμάτωση μη παραδοσιακών μεθόδων, όπως η εικονική πραγματικότητα με τις τυπικές θεραπείες, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η φαρμακευτική αγωγή μόνη της.
Η σύνδεση με τη ντοπαμίνη
Η εμπειρία του Wilson δείχνει ότι η έλλειψη ντοπαμίνης είναι κεντρική στην ανάπτυξη της νόσου του Parkinson και ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που διεγείρουν τη ντοπαμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.
«Η νόσος του Parkinson οδηγεί στο θάνατο των νευρώνων, ειδικά αυτών που παράγουν ντοπαμίνη. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στα συμπτώματα είναι η έλλειψη ντοπαμίνης», είπε η Kate Chaytor-Norris, καταγεγραμμένη διατροφολόγος.
Η ντοπαμίνη παίζει πολλές σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, αλλά στην περίπτωση της νόσου του Parkinson, η πιο αναγνωρίσιμη επιρροή της είναι στη λειτουργία της κίνησης. Η μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ελέγχει την κίνηση και άλλες λειτουργίες. Στη νόσο του Parkinson, τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης διαταράσσουν αυτά τα μηνύματα, καθιστώντας πιο δύσκολη την ορθή κίνηση του σώματος.
Η κίνηση επιβραδύνεται, η βάδιση και η ισορροπία γίνονται δύσκολες, και συχνά αναπτύσσονται τρέμουλα. Ωστόσο, η ντοπαμίνη επηρεάζει επίσης την κίνητρα, την ευχαρίστηση και την προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα κινητικά προβλήματα, η νόσος του Parkinson μπορεί να έχει σημαντικές, αλλά λιγότερο αναγνωρισμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Ωστόσο, η δυσλειτουργία της ντοπαμίνης δεν προκαλεί μόνο την ασθένεια, αλλά την επιδεινώνει και με την πάροδο του χρόνου. Η βελτίωση των επιπέδων ντοπαμίνης και η προστασία των κυττάρων που την παράγουν μπορεί να είναι καθοριστική για την επιβράδυνση της προόδου της νόσου, κάτι που μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson.
Πολυδιάστατη προσέγγιση
Η επιτυχία του Wilson στην αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson δεν προήλθε από μία μόνο προσέγγιση, αλλά από έναν συνδυασμό άσκησης και καινοτόμων εργαλείων, όπως η εικονική πραγματικότητα.
Άσκηση – Η δραστηριότητα που διεγείρει τη ντοπαμίνη
Η άσκηση αναγνωρίζεται ευρέως ως μια μη φαρμακευτική προσέγγιση για τη διαχείριση της νόσου του Parkinson. Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο npj Parkinson’s Disease διαπίστωσε ότι έξι μήνες έντονης άσκησης βοήθησαν στη βελτίωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ατόμων με πρώιμο στάδιο νόσου Parkinson, δείχνοντας ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στο σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου.
Η έντονη άσκηση, όπως οι εμπειρίες του Wilson με τις τρενάκι του λούνα παρκ, μπορεί να ενισχύσει την αδρεναλίνη, μια ορμόνη χημικά παρόμοια με τη ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μια αδρεναλινική ώθηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αίσθησης εγρήγορσης ή κανονικότητας.
Ο Wilson έκανε την άσκηση πυλώνα του σχεδίου του για τη διαχείριση της νόσου του Parkinson. Το 2024, οι πραγματικές του περιπέτειες περιλάμβαναν ποδηλασία γύρω από το Zuiderzee στην Ολλανδία, την ανάβαση του Haute Route στις Άλπεις και πεζοπορία στον West Highland Way στη Σκωτία.
Και η καρδιοαγγειακή άσκηση και η άσκηση ενδυνάμωσης είναι σημαντικές, είπε η Norris. Η καρδιοαγγειακή άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον εγκεφαλικό παράγοντα ανάπτυξης νευροτροφίνης, ο οποίος λειτουργεί σαν «λίπασμα» για τον εγκέφαλο και βοηθά στην αποκατάσταση των νευρώνων.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson και βελτιώνει τόσο τα κινητικά όσο και τα μη κινητικά συμπτώματα. Δρα σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων της επισκευής του εγκεφάλου και της προώθησης ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων.
Εικονική πραγματικότητα
Η εικονική πραγματικότητα καθιστά την άσκηση πιο ενδιαφέρουσα μετατρέποντας τις ρουτίνες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα σε διάδρομο, σε καθηλωτικές εμπειρίες, όπως περπάτημα στην παραλία. Πέρα από την ενίσχυση της απόλαυσης, η VR μπορεί να προσομοιώσει εμπόδια στον πραγματικό κόσμο, όπως το πέρασμα πάνω από κορμούς ή φύκια, βοηθώντας τους χρήστες να εξασκήσουν την ισορροπία και τον συντονισμό σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτή η κίνηση μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου πτώσεων, είπε η Misra.
Οι καινοτομίες αυτές θα πρέπει να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν την παραδοσιακή ιατρική φροντίδα, ανέφερε η Misra. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης με την εικονική πραγματικότητα φέρνει αυτές τις καινοτομίες σε ένα νέο επίπεδο, επιτρέποντας την παρακολούθηση και ανάλυση της προόδου σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τα προγράμματα εκπαίδευσης, να ενισχύσει την νευροπλαστικότητα και να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση του εγκεφάλου για τη βελτίωση τόσο της κινητικής όσο και της γνωστικής λειτουργίας, εξήγησε η Misra. Παρέχοντας άμεση ανατροφοδότηση, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργία νέων νευρικών διαδρομών.
Διατροφή
Εκτός από τις στρατηγικές που βοήθησαν τον Wilson, μερικοί ακόμη παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να είναι χρήσιμοι, όπως η διατροφή. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κυμαίνονται ή το υπερβολικό σάκχαρο κυκλοφορεί στο αίμα, μπορεί να δεσμευτεί με άλλες ουσίες στον οργανισμό, σχηματίζοντας προχωρημένα προϊόντα γλυκοποίησης (AGEs). Αυτές οι επιβλαβείς ενώσεις συμβάλλουν στη βλάβη του οργανισμού και παίζουν ρόλο στην πρόοδο των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η μείωση της πρόσληψης σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς και η εξασφάλιση ότι τα γεύματα περιέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και υγιών λιπαρών, μπορεί να είναι επωφελής, σύμφωνα με την Norris.
Μια άλλη μέθοδος υποστήριξης της ντοπαμίνης είναι μέσω της τυροσίνης. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ (δομικό στοιχείο των πρωτεϊνών) το οποίο μετατρέπεται σε L-ντόπα στον οργανισμό, η οποία ακολούθως μεταβολίζεται σε ντοπαμίνη. Τροφές πλούσιες σε τυροσίνη περιλαμβάνουν βοδινό κρέας, χοιρινό, αρνί, πουλερικά, σολομό, πέστροφα, αυγά, αμύγδαλα, κολοκύθες και σπόρους σουσαμιού, σύμφωνα με την Norris.
Ύπνος
Μαζί με τις δραστηριότητες που ενισχύουν τη ντοπαμίνη, την άσκηση και τη διατροφή, πρέπει να ληφθούν υπόψη και η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου. “Θα ήταν αμέλεια να μην αναφέρω τη σημασία του ύπνου σε σχέση με την Πάρκινσον, καθώς η τοξικότητα είναι ένας βασικός υποκείμενος παράγοντας,” δήλωσε η Norris.
Ο ύπνος είναι η μοναδική ευκαιρία του οργανισμού να αποτοξινωθεί και να καθαρίσει τον εγκέφαλο. Η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας. Ιδανικά, η αφύπνιση χωρίς τον ενοχλητικό ήχο ενός ξυπνητηριού είναι επίσης πολύ επωφελής, είπε η Norris.
Σε σχέση με αυτό, η διερεύνηση πιθανών πηγών υπερβολικής τοξικότητας στον οργανισμό, όπως βαρέα μέταλλα, μούχλα ή γλυφοσάτη, και η υποστήριξη του οργανισμού στην απομάκρυνση αυτών των τοξινών μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις, πρόσθεσε η Norris.
“Κάποιες φορές φαίνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις ‘όλη τη χύτρα’ για να βελτιστοποιήσεις τα αποτελέσματα στην ασθένεια Πάρκινσον,” είπε η Misra. Η προσέγγιση των ασθενών με διάγνωση Πάρκινσον μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με μια τόσο εξασθενητική κατάσταση, συνήθως απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
“Είτε υπάρχει γενετικός σύνδεσμος είτε όχι, η ζωή με την Πάρκινσον μπορεί να είναι καλή,” είπε ο Wilson. “Αλλά όλα ξεκινούν με την προθυμία να βοηθήσεις τον εαυτό σου.”