1 Μαΐου, 2025
Πολιτική

Ικανοποίηση στην Αθήνα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος

Ελληνοτουρκικά: Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακόμα μια φορά, συναντήθηκαν, συνομίλησαν, διαφώνησαν αλλά κυρίως  έδειξαν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάθεση να συνεχίσουν τον διάλογο να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Η συνάντηση που είχαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε διάρκεια μόλις μισής ώρας αλλά ήταν σε καλό κλίμα και απείχε πολύ από παλαιότερες συναντήσεις, οι οποίες οδηγούσαν σε περιόδους έντασης.

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» ανέφεραν κυβερνητικές  πηγές.






Η δήλωση Ερντογάν που προκάλεσε ενόχληση αλλά και το παράθυρο αισιοδοξίας

Στην Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκαν από την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο οποίος ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά εξεπλάγησαν θετικά από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για πρώτη φορά έδειξε διάθεση συζήτησης όσον αφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη συνεργασίας, ιδίως σε θέματα θαλάσσιου εμπορίου, είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», είπε  στην ομιλία του λίγο πριν συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο το μεταναστευτικό, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η μονομερής καταπάτηση της Συνθήκης Σέγκεν από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Διατηρούμε για τους εαυτούς μας το δικαίωμα να ανακόπτουμε την πορεία σκαφών προς τα νησιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό και μόνο οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό. Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη»,  δήλωνε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε, όπως ήταν προγραμματισμένο, περίπου μισή ώρα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοιΆννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.