Ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα διερεύνησε τις τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με το έργο «Γραμμή» στο Neom. Φήμες λένε ότι έχει μειωθεί από 105 μίλια σε 1,5 μίλια. Και ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 21.000 εργάτες έχουν πεθάνει μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια από την έναρξη του έργου.
Το The Line είναι μια γραμμική έξυπνη πόλη μήκους 105 μιλίων (170 χιλιομέτρων) που κατασκευάζεται στο Neom της Σαουδικής Αραβίας. Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με καθρέφτες που στέκεται 500 μέτρα ύψος και 200 μέτρα πλάτος. Το έργο, που ξεκίνησε ως μέρος του Σαουδαραβικού Οράματος 2030, στοχεύει να μετατρέψει τη χώρα σε παγκόσμιο τουριστικό κόμβο.
Η Γραμμή έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα, με όλα τα συστήματα μεταφοράς να ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο, αποτελεσματικό δίκτυο. Η πόλη θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, της αιολικής και της παραγωγής ενέργειας με βάση το υδρογόνο. Και διαθέτει ενσωματωμένες έξυπνες τεχνολογίες, με υπηρεσίες που βελτιστοποιούνται συνεχώς από την τεχνητή νοημοσύνη («AI») για να διασφαλίζεται η αποτελεσματική χρήση των πόρων και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Δεν είναι μόνο ταπεινωτικό για τη Σαουδική Αραβία το γεγονός ότι το εμβληματικό έργο μήκους 105 μιλίων, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου λιρών, μειώθηκε σε 1,5 μίλι, αλλά κρύβει και ένα βρώμικο μυστικό. Η κατασκευή του αντιμετώπισε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για αναγκαστικό εκτοπισμό τοπικών φυλών, καθώς και για εκμετάλλευση και θάνατο μεταναστών εργατών.
Στις 27 Οκτωβρίου, το ITVX πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia’ από μια γυναίκα δημοσιογράφο που πήγε μυστικά να ερευνήσει πώς είναι πραγματικά η ζωή στη Σαουδική Αραβία, ένα ολοένα και πιο αυταρχικό κράτος.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, πάνω από 21.000 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει από το 2016, ενώ πολλοί άλλοι υποφέρουν από κακές συνθήκες εργασίας, εκμετάλλευση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά, με τους εργάτες από το Νεπάλ μόνο να αναφέρουν πάνω από 650 ανεξήγητους θανάτους.
Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη βάναυση πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας στη ΝΕΟΜ, συμπεριλαμβανομένων των 16 ωρών εργασίας, που υπερβαίνουν το εβδομαδιαίο όριο των 60 ωρών που προβλέπει ο νόμος της Σαουδικής Αραβίας, των εργαζομένων που αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς κατάλληλη ανάπαυση, με αποτέλεσμα την ψυχική κόπωση και το σωματικό μαρτύριο, την έλλειψη τροφής και ύπνου με αποτέλεσμα ατυχήματα και ασθένειες, και των μεταναστών εργαζομένων που αντιμετωπίζονται ως «παγιδευμένοι σκλάβοι» και «ζητιάνοι».
Επισημαίνει επίσης τη συστηματική εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων πληρωμών, με ορισμένους εργαζόμενους να μένουν μήνες χωρίς να λαμβάνουν μισθούς, και την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ιατρική περίθαλψη. Αναφερόμενο στο ντοκιμαντέρ του ITVX, το Middle East Eye ανέφερε ότι ο Nicholas McGeehan, διευθυντής της βρετανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα FairSquare, δήλωσε ότι οι ώρες εργασίας των εργατών στο The Line ήταν «πολύ περισσότερες από αυτές που επιτρέπουν τα διεθνή ελάχιστα πρότυπα».
«Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι σε όλη τη Σαουδική Αραβία υπόκεινται σε βαθιά καταχρηστική και επικίνδυνη εκμετάλλευση. Οι κακοποιήσεις συμβαίνουν συστηματικά σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο McGeehan.