Η έρημος Thar, η οποία εκτείνεται σε περίπου 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βορειοδυτική Ινδία και στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, έχει γίνει κατά μέσο όρο 38% πιο πράσινη τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports Sustainability. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με την κλιματική αλλαγή και την επέκταση της γεωργίας και των αστικών περιοχών να αποτελούν τους κύριους παράγοντες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το τοπίο της Thar έχει μεταμορφωθεί, καθώς περισσότερες κοινότητες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και έχουν επεκταθεί οι γεωργικές καλλιέργειες, κάνοντάς την πιο πράσινη. Οι έντονες βροχοπτώσεις μουσώνων, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν επίσης συμβάλει στην αύξηση της βλάστησης στην περιοχή. Η αυξημένη διαθεσιμότητα νερού και ενέργειας έχει ενισχύσει την ανάπτυξη της γεωργίας και των αστικών περιοχών, με σημαντική αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.
Η Thar είναι η πιο πυκνοκατοικημένη έρημος στον κόσμο, με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους. Παρά τις παγκόσμιες τάσεις για επιδείνωση της ξηρασίας σε πολλές περιοχές, η Thar έχει αναδειχθεί σε κέντρο αστικής και γεωργικής ανάπτυξης, καθιστώντας την μοναδική στο είδος της. Ο Βιμάλ Μίσχρα, πολιτικός μηχανικός στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Gandhinagar και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη έρημος στον κόσμο που να έχει αυξηθεί τόσο στην αστικοποίηση, τη γεωργία και τις βροχοπτώσεις κατά την πρόσφατη περίοδο».
Η μελέτη, η οποία αναλύει δορυφορικά δεδομένα από το 2001 έως το 2023, καταδεικνύει ότι η έρημος έχει γίνει κατά 38% πιο πράσινη, με αυξημένη βλάστηση να είναι ορατή στις δορυφορικές εικόνες. Αυτή η αλλαγή φανερώνει όχι μόνο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, αλλά και τις προσπάθειες των ανθρώπινων κοινοτήτων να εκμεταλλευτούν τους πόρους της ερήμου για γεωργικούς και αστικούς σκοπούς, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη ζωή σε μια από τις πιο ακραίες περιοχές του κόσμου.